Anasayfa / Sektörel / Duyurular / / İzinli Gönderici İşlemleri Yükümlü ve Memur Kılavuzu Kapsamında
Yürütülecek TIR Karnesi İşlemleri

İzinli Gönderici İşlemleri Yükümlü ve Memur Kılavuzu Kapsamında
Yürütülecek TIR Karnesi İşlemleri

Sayı: 2022/175
Tarih: 18.03.2022
Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından "İzinli Gönderici Kılavuzu - TCGB/NCTS/TIR Karnesi İşlemleri" konulu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından "İzinli Gönderici Uygulaması" konulu duyurular Derneğimize iletilmiştir.

İletilen duyurularda İzinli Gönderici Statüsü kapsamında TIR Karne kullanım prosedürlerinde değişikliğe gidildiği ve yapılan kolaylaştırma kapsamında TIR Karnelerinin gerekli tescil işlemlerinin yaptırılması amacıyla fiziki olarak hareket gümrük idaresine gönderilmesi gerekliliği uygulamasına son verildiği bildirilmiştir.

Yeni uygulama kapsamında TIR Karnesinin ve ilgili evrakların hareket gümrük idaresine ibraz edilmeden TIR İhracat Özet Beyanının elektronik ortamda tescil edileceği, tescil işlemi akabinde araçların İzinli Gönderici tarafından mühürlenerek sınır (çıkış) gümrük idaresine sevk edileceği, TIR Karnesi üzerine vurulacak gümrük mühürleri ve Volet-1 ile Volet-2 işlemlerinin sınır gümrük idaresi tarafından yapılarak araçların yurt dışı edileceği belirtilmiştir.

Duyurularda ayrıca uygulama kapsamında İzinli Göndericilere sağlanan tüm kolaylaştırıcı uygulamalardan (sınır kapısından öncelikli geçiş, daha az kontrol vb.) yararlanılmaya devam edileceği bildirilmiş olup İzinli Gönderici statüsü kapsamında gerçekleştirilecek TIR Karnesi işlemlerine yer verilmiştir.

Söz konusu duyuruları ve İzinli Gönderici İşlemleri Yükümlü ve Memur Kılavuzu ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr